7 tipp, hogy gyermeked bátran vállalja a kihívásokat

és meg tudjon küzdeni azokkal a követelményekkel, amelyekkel iskolás évei során és életében is találkozni fog

A kihívásokkal való megküzdésre, küzdeni tudásra, mint alapvető készségre elengedhetetlen szüksége van a mai világban gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Szeptember első hetében gyermekek és fiatalok ezrei izgatottan vagy kevésbé lelkesen indulnak a tanévnek. A kicsik szemében még ott ragyog a felfedezés vágya, a megismerés öröme. A nagyobbak már tudják, hogy idejük beszűkül, kezdődik a rohanás, esetlegesen a szülő-gyermek konfliktus, a teljesítmény szerinti mérés, az elvárásoknak való megfelelés. Kezdődik a „csak éljem túl” időszak.

 

Már nyár közepétől számtalan szülő jelentkezett kineziológiai konzultációra és hozta el gyermekét,

  • aki végigszorongta az előző tanévet, különböző testi tüneteket /has-és fejfájás, alvászavarok, gyomorgörcs, pánik stb./produkált.
  • Egy kislányt, aki most kezd első osztályt és az óvodában is visszahúzódó, félénk gyermek volt.
  • Egy kisfiút, aki márciustól tickelt /akaratlan izommozgások/,mert erős félelmet keltettek benne az iskoláról hallottak.
  • Egy magatartásproblémás kisfiú, akit már eltanácsoltak rögtön 1.osztály félévkor.
  • Dolgoztam figyelemzavaros gyermekkel, aki folyamatosan átélte a „nem vagyok elég jó” érzést a szülei és a tanárai felé.
  • Teljesítményszorongó, felelés, dolgozat előtt leblokkoló tinivel
  • Kényszeresen sokat tanuló, önbizalom hiányos gimnazistával
  • De a kiközösítéstől, állandó osztálytársi szekálástól való félelem, kényszeresség is munkát adott.

Gyermekeink naponta néznek szembe kihívásokkal, amelyekhez nem csak fizikai erőre, hanem belső, lelki bázisra is szükségük van.

Töltsd ki a  honlapomon, www,kineziologus.info a  Gyermeki Szorongás teszt/ hogy lásd szorong-e gyermeked!

Kineziológiai oldásokon, játékterápiás foglalkozásokon –Gyermek kineziológia számtalan, gyermekre szabott technikával, önbizalom erősítő, önsegítő technika tanulásával hatékonyan tudunk segíteni a tanulási blokkokon, félelmeken. Kineziológiai munkámban, amikor gyermekekkel dolgozom természetesen fejlesztő pedagógusi gyakorlatom is segíti a gyors eredményességet.Tanulási nehézségek oldása

Bár a szakértői segítség feltétlenül fontos ilyen esetekben, elengedhetetlen a szülő segítő együttműködése.

Szinte hallom, amint a kedves szülő most azt mondja magában, hogy ez természetes, mégis az év közbeni mókuskerékben, a mindennapok megfelelés világában, amikor  gyermekünk iskolai teljesítménye elmarad az elvárásaink mögött,  a tanár néni közli, hogy gyermekünk zavarja az órát, verekszik, hozza az 1-es dolgozatot, – miután egész délután vele tanultunk, külön tanárhoz jár –nehéz elfogadó szeretettel körbevenni gyermekünk. úgy érezzük ,nem tudunk többet tenni.

Először kérünk és próbálunk ráhatni, aztán veszekszünk, méltatlankodunk, talán büntetünk is, amiből azt érzékelheti gyermekünk, hogy nem szeretjük őt, mert nem teljesít az elvárásainknak megfelelően. Persze ez nem azt jelenti, hogy dícsérjük meg, ha nem tanul vagy zavarja az órát, de higyjük el, hogy ő nem akar szándékosan bosszantani bennünket. Minden gyermek legnagyobb vágya, hogy érezze szülei elfogadását, megbecsülését.

Beszélgessünk el vele, mi történt, mi volt az oka a történésnek. Szerinte mi okozta pl. a figyelmetlenséget stb. Mi bántja, mi zavarja, mit kellene tenni, hogy biztonságban érezze magát.

 Érezze, hogy legalább a szülei olyannak fogadják el, amilyen – Értékes, szerethető gyerek, így is – hisz ne feledjük, gyermekként mi is arra vágytunk.

Az egyik leginkább meghatározó módja annak, hogy a gyerekek saját magukról és a világról alkotott nézetét megváltoztassuk az, hogyan kommentáljuk a sikereiket és kudarcaikat.

Ebben van a szülőnek, a szülői példamutatásnak létfontosságú nevelő hatása.

Az alábbi 7 tipp minden szülőnek segítségül szolgál ehhez:

  1.   Mélységesen, feltétel nélkül szeressük a gyermekünket, hogy ezáltal értékesnek, megbecsültnek      érezhesse magát.
  2.   Fogadjuk el olyannak őt, amilyen és segítsünk neki a reális elvárások, célok kitűzésében.

3.  Segítsünk neki abban, hogy felismerje a hibázások lehetőséget nyújtanak arra, hogy                               tanuljunk belőlük.

   4.   Tanítsuk meg őt a probléma-megoldásra és a döntéshozatalra

   5.   Olyan módon fegyelmezzünk, amely elősegíti az önfegyelem és az önértékelés                                         növekedését.

    6 .  Az erőfeszítéseiket dícsérjük és pozitív szemlélettel álljunk ne csak   gyermekünkhöz,                               hanem a világhoz is!

    7 . Legyünk empatikusak!

Kezdj  hozzá még ma!    Tekintsd te is kihívásnak ezt a feladatot, ami éppen előtted áll!

Bízz magadban és meg fogod tudni csinálni!   Bízz a gyermekedben és ő is meg fogja tudni csinálni!                                               Ne add fel te sem!

Ha úgy érzed magadban kell kezdeni a változást, hogy türelmesebb, elfogadóbb legyél vagy gyermekedet szeretnéd hozzá segíteni a kihívások bátrabb vállalásához keress bizalommal! 

                                      Személyesen vagy skype-konzultáción  tudok segíteni!

Vedd fel velem a Kapcsolat-ot