Amikor a gyermek az iskola karmai között érzi magát azaz a Gonosz medve meséje

Mégcsak néhány hete tart az iskola, máris komoly ellenállások mutatkoznak a tanulást, az iskolai elvárásokat elutasító gyermekek lelkében. Nem feltétlenül csak a tanulási nehézségekkel küzdő vagy hiperaktívnak nevezett gyerekeknél jelenik ez meg, hanem a szorongó, megfeleléstől rettegőknél is.

Pannika története, amit a játékterápiás foglalkozáson elmesélt  www.kineziologus.info/játékterapia – hűen kifejezi ezt a belső harcot.

Gyermek-kineziologusi munkámban fő feladat feltárni a gyermek lelkében megbúvó félelmet/ bizonytalanságot, ami a viselkedési és /vagy pszichoszomatikus tüneteknek a hátterében áll.  A gyermek még nem tudja, nem meri megfogalmazni az okokat. Nincsenek szavai rá, így a szülő segíteni szeretne, de tanácstalan.

Játékterapia csodálatos eszköze, a terápia alapját képező saját történet, a saját mese. A mese eljátszása közben a gyermek saját belső történetét adja tudtunkra /természetesen megfelelő szakmai háttér támogatással/ és saját megküzdési stratégiákkal oldja meg azt. Ám a valóságban blokkolt ebben, mert nem érzi a biztonságot, hogy saját erőforrásait maga mellé állítsa. Ebben segít a terapeuta.

Panni 8 éves, számolási nehézségekkel küzdő kislány, aki emiatt újra 2. osztályos. Lovagol, csodásan rajzol, korizik, énekel, érdeklődően csacsog, csak épp a tanulást utálja, hisz állandó negatív visszajelzést kapott tanáraitól. Bár tudja, hogy a suli kötelező, de”tudatosan” az állandó betegeskedésbe menekül, hisz számára ez az egyedüli mód arra, hogy ne kelljen ott lennie.

20170927_225539

 

Meséje igen kifejező, aminek a  Gonosz medve – címet adta.

Élt egy szépséges, vidám királyné. Egyszer sétálni ment az erdőbe  és a bokor mögül rátámadott a gonosz medve. Vicsorgatta fogait és elrabolta, bedobta egy tömlöcbe, ahol se ajtó, se ablak nem volt. Szegény királynő sírt, sírt, még bele is betegedett, hogy senki nem menti meg. Ám egyszer jött egy angyal. – Ne sírj, kiszabadítalak innen! – mondta, varázspálcájával ajtót rajzolt a tömlöc falára így ki tudott menni. Sőt még nyuszivá is változtatta, hogy biztonságosabban hazajusson. Az angyal a medvét pedig rút békává varázsolta. Ám ez annyira ronda, rusnya lett, hogy a medve könyörgött az angyalnak. –Mindent megteszek csak változtass vissza! Csak 1 feltétellel tette meg, ha a medve megfogadta, hogy soha többé nem lesz gonosz. A fenevad megígérte és a királynő a barátaival boldogan táncoltak.

Miről is szól a mese a Játékterapeuta szemével?

A vidám, szép királynőt/ Pannit/ a bokorból támadta meg a medve/azaz hirtelen tarolta le a szabadságát az iskola. Mély gödörbe vetette / ahol látja ő, hogy nincs menekvés, azaz iskolába kell járni. Valójában, már feladta, majd valaki megmenti vagy sem, ezért az ellenállást választotta. Megoldás lenne, ha a medve /az iskola / változna, de leginkább, ha barátságosabbá, elfogadóbbá válna. Kérdésemre, hogy miért rabolta el a medve a királynőt, a válasz: Mert a medve akart a legjobb lenni és el kellett vennie a királynő szabadságát.

Innentől, bár az iskolából nem akartuk kivenni Pannit, olyan önmegerősítő technikákat tanultunk, ellenállási blokkokat oldottunk, szülői hozzáállást változtattunk, pedagógiai segítséget kerestünk, melyek ismeretében már, ha nem is örömmel, de egyre pozitívabban megy iskolába.

Ha úgy érzed, hogy gyermeked szorong, agresszív, ellenáll a tanulásnakl stb.,ne várd meg míg kapcsolatotok megromlik emiatt, esetleg más pszichoszomatikus tünetek /előző blogokban már írtam ezekről/ jelentkeznek. Javaslom, hogy honlapomon www.kineziologus.info/szorongas-teszt-2 töltsd ki a gyermeki szorongás tesztet!  A kineziologia és a játékterápia segítségével gyorsan és hatékonyan feloldásra kerülnek a kiváltó blokkok.

Személyesen vagy skype – konzultáció keretében tudok segíteni neked és gyermekednek egyaránt.

Fordulj hozzám bizalommal!