Hogyan gyógyíthatod gyermeked? 5+1 Tipp ha gyermekednek reggelente fáj a hasa,feje….

A tünetek mögött megbúvó iskolai szorongások okai és kezelésük II.  Előző írásomban a témát a gyermek kapcsolati konfliktusai köréből hoztam. Most a tanulási- teljesítmény megfelelés problémakörét járjuk be, néhány esettel illusztrálva.

Julcsi: Szorgalmas, de az iskolai elvárások óriási nyomást terhelnek rá. Úgy érzi, nem képes megfelelni. Nővére kiváló tanuló. Szülei tőle is maximális teljesítményt várnak el. Mindennap egy gyötrelem, minden dolgozat előtt pánik és hasgörcs lesz úrrá rajta. Alig eszik, állandóan fáradt és fáj a feje.

Tibi: Kényszeresen, állandóan tanul. Bár jegyei jók, úgy érzi még többet kell tanulnia, mert buta. Dühkitörései és állandó fejfájása napi szintűek.

20150830az-iskola-tulterheli

Bea: Érettségi, nyelvvizsga, felvételi előtt áll. Már januártól állandóan szorong a félelemtől. Retteg, hogy nem tudja az előtte álló akadályokat megugrani.

Árpi: Nem erőssége a tanulás, szülei sem erőltetik, mégis porrá rágja a ceruzáját. Főleg töri órán, amióta hibás válaszára felröhögött az osztály.  Állandó félelmében, ha felkészül is, leblokkol és persze az osztály ismét csak kiröhögi. Reggelente már gyomorgörccsel ébred.

Előző írásomban az alsós korosztály eseteiből merítettem, most a felsős és középiskolás klienseim eseteit osztom meg. Mind a kapcsolati konfliktusokból, mind a teljesítmény megfelelésből adódó pszichoszomatikus tünetek okozhatnak gyomor és fejfájást. Tudnunk kell, hogy ezek segélykiáltások a gyermek részéről. www.kineziologus.info oldalamon olvashatsz erről többet.

Miben segít a kineziológus?

Sok esetben híd a szülő és gyermek érzéseinek összehangolásában. Izomteszteléssel, ami a kineziologia eszköze, feltárjuk a gyermek személyiségében meghúzódó okokat pl: önbizalomhiány, félelem, megfelelés stb. –  hisz a testi tünetek a belső, lelki harmónia megbomlását tükrözik. Egyszerű korrekciókkal feloldjuk a blokádokat és megszűnnek a tünetek is. Néhány egyszerű, hatékony Önsegítő stresszoldó technika elsajátítása után egész életünk folyamán képessé válunk kezelni a mindennapi konfliktusokat, negatív hatásokat.

5+1 tipp hogyan gyógyíthatod?

  1. Beszélgess vele sokat! Építsd benne, hogy őszintén megfogalmazhatja az érzéseit és fogadd is el!
  2. Derítsd ki, konkrétan mi a zavaró érzés !
  3. Keressetek közös, áthidaló megoldásokat.
  4. Mindig van választás, de elsősorban Te légy nyitott rá!
  5. Légy empatikus, próbálj az ő szemével nézni.

+1. Érezze, hogy mögötte állsz és biztonsággal támaszkodhat rád!

Ha így közelítesz hozzá, könnyebben megnyílik még a makacs kamasz is. Ha azt látja, hogy érdekel amit mond, csak hallgatod és nem tolod rögtön a számodra tuti megoldást, kiönti a szívét . Hidd el vágyik rá!  Ő is meg akarja oldani.

Minden írásomban hangsúlyozom, hogy bár a gyermek érzéseiről írok, felnőtt klienseimmel is gyakorta gyermekkorban elszenvedett lelki sérüléseket oldunk. Tehát az olvasott sorok felnőtt személyiségünk mögött megbúvó gyermeki énünkről is szólnak. Így olvasd Te is kérlek és vedd észre az esetlegesen magadban hordott vonásokat is.

Sajnos nem tudsz hiteles példa lenni gyermeked előtt, ha hasonló érzéseket éltél át gyermekkorodban az iskolai – szülői elvárások miatt és még mindig megjelennek pl. munkahelyi teljesítményeidben. Ekkor tarts önvizsgálatot és akár közösen keressetek segítő megoldást!

síró tini

Ha úgy érzed elakadtál és segítségre van szükségetek a továbblépéshez  vedd fel velem a                                                                                  kapcsolatot!

Személyesen vagy skpe- konzultáción várlak!

Keress bizalommal!