Ki véd meg anya, ha nem vagy velem?

Hogyan segíthetünk gyermekünknek?  Hogyan tud kiállni ő magáért? Általános téma az óvodai-iskolai agresszió, gyermekkori kiközösítések.

     Az utóbbi hetekben több anyuka is megkeresett, mert gyermeke szorong a bántó      osztálytársak miatt.

  • Zénó 6 éves, 1,5 éve él Bécsben. Angliában született, 5 évesen kezdte ott az iskolát, ír, olvas. Nyugodt, angyalarcú kisfiú, aki saját kis álomvilágában órákig rajzolgat, elfoglalja magát. Németül most tanul. Kicsit gömbölyded, szemüveges ezért bántják /szavakkal – amit még nem ért jól és tettekkel/de ő nem védekezik. Nem érti, miért viselkednek így vele. Utóbbi hónapokban tickel, néha dühkitörései vannak.
  • Robi 10 éves. Lyukas szívvel született, így természetesen szülei még a „széltől”is óvták. Eddig minden rendben ment, viszont szeptembertől Brúnó került az osztályba, aki mindenkit rettegésben tart. – Piszkál, lökdös, trágár szavakkal illet. – mondja Robi. Így ő állandó fenyegetettséget él meg, retteg attól, hogy mikor csap le rá Brúnó és figyeli, hol tud elmenekülni. Jelenleg dadog, kényszeres tünetei vannak és a tanulmányi eredményei is romlanak.
  • Peti 14 éves. Gimnazista, 2 éve él Ausztriában,3 éve cukorbeteg. Intelligens, hatalmas lexikális tudással rendelkező, szorgalmas, visszahúzódó, céltudatos fiú. Keményen sportol. A folyamatos szekálások hatására nekiugrott „támadójának” és most fél, hogy eltanácsolják az iskolából.

Sorolhatnám  hosszan az eseteket, melyeket különböző mélységekben  nap mint nap megélnek gyermekeink. Sok aggódó szülő kimenti a konfliktushelyzetekből a gyermekét / osztályt, iskolát vált/ – azonban így elveszi a lehetőséget a gyermektől, hogy maga módján megvédje magát. Néhányan tanácsolják: – Védd meg magad! Üss vissza neki! Kerüld el! Ne foglalkozz vele! Kérdem, neked segítenének ezek a mondatok pl. a munkahelyeden az agresszív főnököddel vagy kollégáddal? Tudnál nem foglalkozni vele, csak azért mert ezt javasolták? Nem hiszem. A gyermek ilyenkor ráadásul azt érzi, hogy hiába kér segítséget, nem érted meg. Hisz ha tudná, hogyan kell megvédeni magát, nem is lenne ez problémája. Ez nem a járható út.

A tanár  védő szerepéről itt nem szólok, hisz véleményem szerint nincs a kezükben hatékony eszköz.

A gyerek látja, érzi nincs biztonságban. Gyakorta hirtelen dühkitörésekkel, korábban nem tapasztalt viselkedéssel hívja fel a figyelmet, így jelezvén valami nincs rendben. Honlapomon a www. kineziologus.info / gyermeki szorongás teszt megmutatja gyermeked szorongás szintjét.Gyermeki Szorongás Teszt

Adott a kérdés – hogyan segíthetünk csemeténknek, de még fontosabb, hogy ő hogyan tud kiállni magáért?

Milyen belső erőforrásokat kell nekünk szülőknek kialakítani, megerősíteni? – talán előbb önmagunkban -, hogy példát mutathassunk gyermekünknek. Tudott tény, hogy utódunk 0-24 órában figyeli, mintázza a mi viselkedésünket születésétől kezdve. Úgy nehéz bátor kiállásra biztatni őt, ha otthon azt látja, hogy pl: apa uralkodik és anya csendesen sírdogál a sarokban, ha testi fenyítéssel, agresszióval találkozik. Sokszor az ilyen családban felnövő gyermekből lesz a „támadó”, hisz ő ezt a mintát hozza. A háttérben gyakorta ő jobban szenved, mint akit piszkál. Gyengíti a magabiztos kiállást, ha pl. mama állandóan kritizál és „jobb csendben maradni” elv érvényesül. Érdemes saját szorongás faktorunkat is tisztán látni, erre a Szorongás teszt kitöltésével kapsz választ. Mennyire szorongok?

Érdemes önvizsgálatot tartani. Mennyire állok ki magamért? Milyen eszközeim vannak ehhez? Javasolnám a gyermekemnek?

Ha sikeres vagy ebben és nem gyomorgörccsel, migrénnel stb. jössz ki egy konfliktusból, oszd meg ezt a gyermekeiddel! Mondd el a félelmeid és sorold fel az erősségeid! Erre ne csak akkor kerüljön sor, ha baj van. Amikor a mindennapokban a gyermek látja – hallja, hogy ez kezelhető, már nem érzi legyőzhetetlennek, így ő is hamarabb kér segítséget.

A legfontosabb a szülő- gyermek közötti őszinte, bensőséges kapcsolat. Ennek megerősítésére a közös étkezések, esti összebújások, kirándulások, hétvégi programok kitűnő lehetőséget biztosítanak. Emlékezz a saját gyermekkorodra! Ha bánatod, félelmed volt, mivel segített neked az anyukád, apukád? Vagy mire vágytál volna tőlük? – Hidd el, épp erre vágyik a Te gyermeked is!  Szülőként ily módon tudunk példaként jelen lenni.

Mit tegyen a gyermek, amikor helyzetben van?  Természetes, hogy ne hagyja, ha szekálják, megalázzák. Kérjen segítséget a tanártól, sőt a szülő is beszéljen a nevelővel. Sokkal hasznosabb viszont, ha saját megküzdési stratégiákat állít fel.

Kutatások kimutatták, hogy ha a „támadó” nem érzi, a másik alsóbbrendűségét, nem érez késztetést a további inzultálásra.

A november 24-i bécsi Önismereti tréningen remek technikákat tanulunk meg ebben a témában.  https://www.facebook.com/kineziologusinfo

Fontosnak tartom, hogy játékosan megtapasztalják, ezeket a helyzeteket, egymástól hallják az alkalmazott módokat és tudást kapjanak ahhoz, hogy minden helyzetben képesek kiállni magukért. Ha már gyermekeink megtanulják ezeket a megküzdési stratégiákat, hozzásegítjük őket egy békésebb, harmonikusabb felnőttkorhoz.

Gyermek és felnőtt kineziológusi munkámban www.kineziologus.info minden korosztályban, az élet minden területén/munkahely, párkapcsolat/ alapproblémaként keresnek fel a magamért való kiállás, a hatékony kommunikáció stb. témájával. Ezen nehézségek gyökerei mindig a gyermekkorra nyúlnak vissza. A kineziologiai oldások során feltárjuk az okokat, melyek a blokkok kialakulásához vezettek és remek korrekciókkal szüntetjük meg azokat, hogy a vágyott cél elérhetővé váljon.

Ha úgy érzed, hogy ebben a témában neked vagy gyermekednek szükséged van segítségre, fordulj hozzám bizalommal!

Személyesen vagy skype-on tudunk dolgozni, bárhol élsz a világban !

Vedd fel velem a kapcsolatot!