Mi az? Nem kedveled, próbálod titkolni, ám mindig előbújik – az önbizalomhiány

            Gyakran érzed úgy, hogy

  • kevesebbre becsülöd magad másoknál?
  • nem mersz  bevállalni helyzeteket?
  • értéktelennek, netán szeretetre méltatlannak tartod magad?
  • Használod azt a mondatot, hogy” nekem ez úgy sem menne”?

Az önbizalomhiány könnyen felismerhető és az emberek többségénél jelenlévő tulajdonság.

Íme  9 árulkodó tünet, amiről könnyen felismerheted

1. Tested elárul

Az önbizalom hiányos ember mozdulatai  nyugtalanok:  -kéztördelés, matatás, tárgyakkal való babrálás, ruha – haj igazgatás  – a belső feszültség levezetésére.  Kézfogása gyenge, keze nyirkos, hideg.  Testtartása görnyedt vagy merev. Kerüli a szemkontaktust.

2.  Nem  hiszem el, hogy

Mivel nem hiszi magáról, hogy értékes és vannak pozitív tulajdonságai, így kételkedik más dicséretében is. Inkább gondol arra, hogy a másik udvarias, hízeleg vagy félreismeri, netán akar tőle valamit, ezért hátsó szándék van az elismerés mögött.

chains-913081_960_720 láncok3. Kaktusz vagy magánzárka:

Bár a bókokat nehezen fogadja, a kritika annál érzékenyebben érinti.  Megsértődik és szúrós kaktusszá változik vagy megszégyenülten visszavonul. A bírálatot teljesen magára veszi anélkül, hogy valóságalapjáról meggyőződne.

4. Állandósult bűntudat Amikor helytelennek találjuk viselkedésünk természetes, hogy lelkiismeret furdalást érzünk. Ám az önbizalomhiány arra  készteti, hogy folyamatos önostromlásba, önmarcangolásba , önhibáztatásba meneküljön.

face-66317_960_720 tukör

5. Folyamatos aggódás A változásokat, váratlan helyzeteket nem tudja kezelni, így állandó aggodalom  lesz  úrrá rajta.  Mindig a legrosszabbra gondol és mivel ő nem hiszi, hogy meg tudna birkózni a feladattal, félelemmel tölti el a gondolat is, hogy a másik megteszi. Csak negatív gondolatokra fókuszál, horrorfilmet játszik le a fejében és mérhetetlen aggodalom tölti el.

 A következő blogban olvashatsz még néhány tünetről!

Ha  magadra  ismersz a fentieket olvasva, / na és nem érzed benne jól magad/ ne fogd a múltadra, a szüleidre, a környezetedre!

                       Vedd kezedbe a saját életed!  

Dönts úgy, hogy ettől a pillanattól

 • nem minősíted,
 • nem hasonlítod magad mindig máshoz,
 • nem utasítod helyre magadat minden apró tévedésért!                                                                                                       Dönts úgy, hogy abbahagyod !                                                                                                          A legjobb idő a változásra itt és most van!                                                                                      Elfogadod magad ítélkezés nélkül !

 Ha segítségre van szükséged, hogy ezt megtedd, hogy biztonságosnak érezd ezt a régi önkorlátozó viselkedést / belső monológot/ letenni, keress bizalommal!

                                      Vedd fel velem a kapcsolatot !