Miben vagyok király? Elgondolkodtál már azon, hogy miért ciki bevallani az értékeidet?

 

Számtalan cikkben, könyvben olvashattad már, hogy milyen fontos, hogy mi szülők, jó példával járjunk a gyermekeink előtt. Minden írásomban, előadásomon, személyes és skype-konzultációimon hangsúlyozom, hogy a gyermek mintakövető. Ő akkor is másol, ha mi szülők megengedők vagyunk magunkkal szemben.

Szóval állandó fókuszban állunk, ahogyan viselkedünk, így hiányosságaink is rögzítve vannak. Persze nem arról van szó, hogy minden pillanatban meg akarj felelni, hogy légy tökéletes. Ne legyél! Nem is tudsz és nem is kell! Természetesen folyamatosan lehetőséged van a változásra, fejlődésre. Ezt jó ha látod! Ám ahhoz, hogy a gyengeségeinken /mert, hogy mindannyiunknak bőven van ebből/ változtatni tudjunk, az erősségeinkre kell fókuszálnunk. /hisz ebből is  sok van/

Miért fókuszálsz inkább a negatív tulajdonságokra?

Amikor egy-egy ülésen megkérem a kliensem, hogy írjon össze 5db pozitív és 5 db negatív tulajdonságát rendszerint a negatívval kezdi és gyorsan le is írja, míg  tobzódik a pozitív tulajdonságoknál és általában csak 2-3 kerül papírra.

üvöltő apa

Tudjuk jól, ennek az egyik oka az, hogy felnövekedésünk során, szüleink, tanáraink inkább a hibákra, a negatív viselkedésformákra fektettek nagyobb hangsúlyt, tehát mi nem jó benned, mit ne így csinálj. Mondhatjuk, ez a nevelés része. Igen, de kihagyták, hogy van egy másik rész is, amikor elismerjük az erősségeket, büszkék vagyunk a magunkban, a gyermekeinkben lévő pozitív tulajdonságokra és nem” úgymond természetesnek, alapnak vesszük azokat. pl: ha Te egy ügyes gyerek vagy, természetes számukra, hogy tőled a jó eredmény könnyen jön, ám ezt, Te sok apropóból érezheted másként.  Vagy gyerekként soha nem értettem, miért kellett magamat egy felsorolásban utolsónak említeni. Ilyen és hasonló negatív megerősítésekből mindenki oldalakat tudna írni.És mennyit a dicséretekből, elismerésekből?

Ha a szüleidtől, tanáraidtól nem kaptál figyelmet, megerősítést akkor méltán értéktelennek érezheted magad, megerősítve azokat a gyengeségeket, melyek visszahúznak.

Te Tudod egyáltalán miben vagy jó?

Miért félsz kimondani, egyáltalán megfogalmazni magadban az erősségeidet? Rengeteg csodás értéket hordunk magunkban lefedve, ami alig várja, hogy erősíthessen, előrevihessen. Ennek ellenére úgy teszünk, mintha nem is lenne. Ha kimondom, hogy jó vagyok valamiben, ha elismerem magam, akkor beképzeltnek tartanak – mondják többen.

Úgy tapasztalom, hogy mélyen el van nyomva a mi nemzedékünkben a pozitív belső érték, pedig a felsorolás végtelen….

  • Ha kitartóan tanultál, dolgoztál vagy tettél a célodért és sikert értél el, örömöt varázsoltál a lelkedbe – megérdemled az elismerést.
  • Ha egy konfliktus helyzetből mosollyal hoztad ki a gyermeked és magadat — akkor nagyszerűt alkottál,ebben jó voltál.
  • Ha egy párkapcsolati vitát, higgadtan, harag nélkül zártál le – már király voltál.
  • Ha csak tetted a dolgod és a gyerekeid elvitted az oviba, suliba, edzésre, különórára, kicsit rendet raktál, kivasaltad a férjed ingét, talán vacsorát készítettél, mesét olvastál, felhívtad a szüleid – elismerés jár neked.
  • Ha apaként egy tartalmas beszélgetés végére értél kamaszfiaddal – jár neked a taps.
  • Ha segítettél valakinek, akinek ezzel egy jó napot szereztél – tiéd a serleg.
  • Ha megengeded magadnak, hogy megállj és gyönyörködj a párodban, a gyermekeidben …. és sorolhatnám még .

Apró dolgok, melyekkel hozzájárulhatunk mások és magunk boldogságához, mind-mind az erősségeink közé taroznak. Ettől válunk jobb emberré – jobb példává.  Figyelj erre és használd!  Tanuljuk meg becsülni és használni ezeket a képességeinket, mert ebből tudunk meríteni a kevésbé sikeres helyzetekben. Ezzel egy hasznos hozzáállást adunk át a gyermekeinknek is.

smile2

 

 Lépj ki a régi cipődből egy újba, hogy gyermeked már ne álljon saját fejlődése útjába!

Csak akkor tudunk pozitív példa lenni, ha gyermekünk látja és elmondjuk neki, hogy mik a pozitív és negatív tulajdonságaink. Persze ahhoz, hogy helyesen lássuk ezt, kell egy hiteles önvizsgálat! Ha nem tudjuk a helyzeteket higgadtan, felnőtt módon kezelni, tőle sem várhatjuk el azt. Honnan is tudná, hogyan kell? Ismertessük meg vele mihamarabb azokat a szavakat, melyek kifejezik az érzéseiket, ekkor tudják majd megfogalmazni.  Ha ez nem megy neked, keress bizalommal, segítek Neked!

Ne szégyelljük bevallani, elismerni a gyengeségeinket, de az erősségeinket is méltán hangsúlyozzuk.  Tudatosan nem hibákat írtam. Ettől mindenki retteg és tiltakozik ellene, pedig a „hibák csak kavicsok az úton – tartja a mondás –segítenek szemünket a célon tartani.  Lásd így és ne félj tőle!

Apró tipp a fókuszban tartáshoz!

Ird össze az erősségeidet, legalább 10-et, amire büszke vagy ! /pl: jó szakember vagyok, segítek a feleségemnek, mesélek a gyereknek,szép hangom van, biztonságosan vezetek, vicces vagyok, higgadtan kommunikálok, barátságos vagyok, kitartó, becsületes stb./ Ragaszd fel a tükörre, melybe reggelente belenézel, hogy mindennap lásd! Ez a lista erősít téged abban, hogy értékes vagy. Ez segít abban, hogy mit veszel észre a téged körülvevő világban, hogyan értelmezed a dolgokat, amik veled történnek és milyen hozzáállást alakítasz ki magadban az életről.

Fókuszálj az erősségeidre, légy hálás értük és így a gyengeségeid is könnyebben alakulnak át!

Ha segítségre van szükséged, hogy megtaláld a Te erősségeidet, elhidd és ki is tudd mutatni azokat,                          vedd fel velem a kapcsolatot!

Keress bizalommal! Skype- konziultáción vagy személyesen tudok segíteni!