Te is ráismersz a gyermekedre? 5+1 Tipp – ha gyermekednek reggelente fáj a hasa, feje ….

A tünetek mögött megbúvó iskolai szorongások okai és kezelésük I.

Gyermek-kineziologusi munkámban az utóbbi időben látványosan megnövekedett a fej és hasfájással hozzám forduló iskolás gyermekek száma. Ebben a témában szeretnék mélyebb ismeretet adni és néhány gyakorlati tanáccsal segíteni.

Mi húzódhat meg a háttérben?

Zolika : 1.osztályos, októberre rájött, hogy az iskolában nap mint nap meg kell felelni az elvárásoknak. Hamar elfárad, figyelmetlen, úgy érzi /nem tud okosakat mondani / a tanító néni nem szereti. Bohóckodik, amivel zavarja az órát, de legalább akkor kap figyelmet. Mindinkább úgy érzi, hogy mindenki ellene fordul. Reggelente fáj a hasa. Nem akar iskolába menni/legalább így ad magának egy szabad napot – mondja.

Lili:  A tanítónő az osztály előtt csalónak nevezte, mert olyan szorgalmas volt, hogy előre dolgozott a füzetében. Azóta mély szégyenérzetében, mintha egy nagy kő lenne a gyomrában.

Petra: Csendes, félénk kislány. Agresszív, hiperaktív osztálytársa mindennap piszkálja, lökdösi. Folyamatos félelemérzetet él meg. A tanárnő tehetetlen, a szülő tanácstalan. A gyermek fejfájással ébred.

Barni :  Szorongó kisfiú, inkább saját világába húzódik vissza. Nincsenek barátai, mert nem tud focizni. Gyakori dühkitöréseit nem tudja kezelni. Az el nem fogadás miatt állandó gyomorfájást produkál.

Csilla: „Ma nem vagy a barátnőm!” – Napi szinten kapja régi barátnőjétől a visszautasítást. Kirekesztettnek érzi magát –egyedül sírdogál az udvaron. Fáj a hasa.

Hosszasan sorolhatnám az eseteket korosztálytól függetlenül. A példákat most a gyermek kapcsolati konfliktusai köréből hoztam. Következő részben a tanulási- teljesítmény megfelelés problémakörét járjuk be.

kiközösítés 2

Miben segít a kineziológus?

A kineziológia eszközrendszerével könnyedén feltárhatók az igazi okok és a megfelelő korrekciókkal /akár néhány találkozás alkalmával/ a probléma megoldható. A Játékterépia  segítségével a gyermek  a maga alkotott történet/mese  világában ösztönösen a saját esetét játssza el, így  könnyedén felszínre kerül a probléma. A Varázskopogtatás segítségével  és más játékos önsegítő technikákkal új megoldási lehetőségek nyílnak meg a gyermek előtt

Fontos számomra, hogy olyan segítséget nyújtsak, melyek a későbbiek folyamán is hasonló problémákkal való találkozáskor is elővehetők, alkalmazhatók. Ezek egyszerű, ám igen könnyen elsajátítható, hatékony, szülői  és önsegítő technikák. Honlapomon  www.kineziologus.info  olvashatsz ezekről. Ott töltsd ki a Gyermeki Szorongás tesztet és küldöm a kiértékelést.

  De hogyan segítsek?  Mit tehet az aggódó szülő?

Hisz a szülő, amikor érzékeli a problémát szeretne segíteni, viszont nem tudja, hogyan segíthetne jól a gyermekének. Elsődlegesen fontosnak tartom a szülő-gyermek kapcsolat biztonságot adó légkörét.

5+1 azonnal alkalmazható tipp!

  1. Sugározz biztonságot!

Gyermekednek Te vagy a háttér, Te adod neki a biztonságot, Te öntesz erőt belé. Ha téged is magával sodor a probléma, egyesülsz vele/ pl: szidod a tanárt / nem adsz pozitív mintát, sőt még erősíted az adott helyzetben. Beszélj a helyzet adta érzéseidről, aggodalmaidról a gyermekkel, így ő is kifejezi a félelmeit. Ám a megoldásra fókuszálva, hitelessé válsz s gyermek szemében.

  1. Figyeld, hallgasd, kérdezd!

Kérdezd, miközben megérinted, leülsz hozzá. Persze ne úgy, hogy- Mi volt a suliban?  – arra Te is az ismerős választ adtad –semmi! Hagyd beszélni! Ne az eredmények legyenek a fontosak, hanem a hozzáállása.

  1. Térképezd fel a hátteret!

Mi zavarja? Keress kapcsolatot a tanítóval, az osztálytársakkal. Pozitív hozzáállásod mintát ad a gyereknek. Ez később egyéb konfliktuskezelési helyzetekben is javára válik.

  1. Végezz Önvizsgálatot!

Tekints vissza a saját hasonló korú emlékeidre is. Ha hasonló helyzeteket éltél meg, esetleg még most is annak a hatásait éled, /sajnos be kell lát-nod / nem tudsz jó tanácsot adni. Fontos önvizsgálatot tartani, mert a gyermek visszatükrözi a szülő viselkedését.

  1. Minőségi tanácsot adj!

A „Ne foglalkozz vele!, Keress más barátot!,Szedd össze magad! ,Kerüld el”–típusú mondatokat szerintem Te is utáltad, amikor beszorultál egy helyzetbe. Képzeld magad a gyermek helyébe és ne beszélj így! Nem baj az, ha nem látod rögtön a tutit. Sokkal többet segítesz, ha érzi, hogy közösen keresitek a megoldást és ebben ő is egyenrangú partner.

+1.  Tűzzetek ki célokat!

Olyanokat, amelyeket ő ebben a helyzetben el is tud képzelni és el is tud érni.  Legyenek apró, de motiváló célok.  Mindig bátorítsd és az erőfeszítéseit értékeld!  Tanulj és taníts vele stressz-kezelő technikákat!

Örülj vele együtt a sikereinek!!! ÜNNEPELJETEK!!

vidám gyerek

Ha úgy érzed, hogy gyermekednek vagy neked szükséged van támogatásra, vedd fel velem a kapcsolatot!   Személyesen vagy skype-konzultáción tudok segíteni.

Keress most!